За нас

Кормисош е  необикновено място разположено в сърцето на Родопите, в което са събрани всичките й прелести. Със своята спираща дъха природна красота и разнообразие от дейности на открито, Кормисош предлага незабравимо изживяване за любителите на природата и търсачите на приключения. 

ДЛС “Кормисош“ е със седалище гр. Лъки. Числи се към Южноцентрално държавно предприятие – гр. Смолян. Общата му площ е 41 930 хектара. Заема част от Преспанския дял на Западните Родопи със силно нарязан планински релеф, с много стръмни склоновете, с дълбоко врязани и невинаги проходими долове. Билата са предимно заострени с малко равни места. Средната годишна температура в района е от 6 до 10 градуса. Около 170 дни от годината температурата е над 10 градуса. Годишният брой на дните със снежна покривка е над петдесет. Отстой на 210 км от гр. София, 60 км от гр. Пловдив. В съседство до ловна резиденция „Карамуш“ е на разположение вертолетна площадка.

Основано в края на 60-те години, наименувано в памет на българския владетел от средновековието, ДЛС „Кормисош“ се слави като легендарно място за ловуване. В продължение на десетилетия то е приютявало ръководители и държавни глави, видни обществени личности,. Средната посещаемост е около 35-40 групи от по 3 до 7 човека, основно чужденци, в периода на ловния сезон. Има все по голяма посещаемост и от туристи без желание за лов, за които се предлага фотолов с наблюдение на местната флора, фауна, природни забележителности, исторически места и разположените в близост духовни светилища – Бачковски манастир и Кръстова гора.

По време на престоя Ви в ДЛС „Кормисош“ може да се възползвате от:

Лов: За любителите на лова, ДЛС „Кормисош“ предлага да се потопите в ловното изживяване и да се насладите на комфорта и удобството от настаняване сред естествената среда. Изградени са ловни хижи, кантони и чакала, пръснати по цялата територия на стопанството, които се използват, като изходни пунктове за ловуване и охрана. На площ от 42 хектара свободни територии, участвайте в ловни преживявания придружени от опитни наследствени ловни водачи. Стопанството се грижи те да разполагат с модерно ловно оборудване, оборудване (вкл. специализиран дрон) за наблюдение и охрана, високопроходими автомобили, всичките необходими в изпълнение на служебните им задължения и в услуга на ловците. Главните представители на ловната фауна в стопанството са: дива свиня, благороден елен, елен лопатар, муфлон, дива коза, сърна, глухар, кафява мечка, вълк, лисица и бялка. 

В ДЛС „Кормисош“ е добит трофей от дива свиня със световен рекорд, оценен на 158,20 точки по CIC. Освен него колекцията за най-добри ловни трофей попълват още: благороден елен, дива свиня, дива коза, муфлон и вълк. 

Тук се практикува отговорен туризъм, уважаваме природната среда и спазваме етичните практики за лов.

Наблюдение на дивата природа: Родопите са дом на разнообразни диви животни, а Кормисош предоставя отлична възможност за наблюдение на дивата природа. Районът се характеризира с богато биоразнообразие, което е и причина територията на Община Лъки на 99 % да бъде включена в Натура 2000. Обърнете внимание на различните видове птици, включително орли, соколи и сови. 

Включете се във фотолов, със специално окомплектован и предоставен от нас ФОТОСНАЙПЕР, който ви позволява да заснемате детайлни изображения на местни диви животни в естествената им среда. Изследвайте гъстите гори, ливади и скалисти върхове, и бъдете възнаградени със зашеметяващи панорамни гледки по пътя.

Екотуризъм: Потопете се сред природата, като се насладите на нощ под звездното небе и се събудете със звуците на природата. Помислете за престой в категоризираните по ЗЛОД ловни бази (ловна резиденция, ловни домове, ловни хижи и кантони) за удобно и автентично изживяване сред природата.

Дивечова и местна кухня: Открийте вкусовете на Родопите, като се отдадете на местната кухня. Вкусете дивечови месни деликатеси, традиционни ястия и десерти  приготвени от позабравените родопски вкусове и рецепти.

Зимни развлечения: През зимните месеци Кормисош се превръща в зимна приказка. Включете се във вълнуващи дейности като каране на ски, сноуборд и снегоходки в близките ски курорти. Родопите са известни със своите добре поддържани склонове и подходящи за семейства съоръжения за зимни спортове, осигуряващи идеално бягство през зимата.

Културно проучване: Възползвайте се от възможността да научите повече за местната култура и история на Родопите. Посетете областния град Смолян, за да разгледате историческия му център, където можете да намерите музеи, традиционни къщи и архитектурни забележителности. Не пропускайте възможността да се докоснете до традиционните родопски музикални и танцови изпълнения.

Изживейте приключението си в ДЛС „Кормисош“. 

Нека престоят Ви бъде изпълнен с незабравими моменти и скъпи спомени.

За повече информация или резервация